Hoe mooi kan de stap richting het afnemen van infrastructurele en platformdiensten in de public cloud zijn, door eerst in uw eigen datacenter diensten conform het cloudconcept aan te bieden.

We spreken hier dan over het aanbieden van een private cloud met cloud karaktereigenschappen zoals “Rapid elasticity”, “Measured service” en “Resource Pooling”, waarbij de essentie ligt op de service-modellen “Infrastructure as a Service” (IaaS) en “Platform as a Service” (Paas).

Waarom? Omdat het grote voordeel van de private cloud is dat de privacy- en bedrijfsgevoelige gegevens van uw organisatie in uw eigen datacenter worden opgeslagen.

Door daarnaast de diensten vanuit public cloud te betrekken kunt u uw dienstverlening aan de voorkant ontsluiten naar medewerkers, klanten of organisaties waar u mee samenwerkt of diensten van betrekt. Een inrichtingsprincipe voor het afnemen van diensten uit de public cloud is dat er geen status en privacy- en bedrijfsgevoelige gegevens worden opgeslagen. Een dergelijk scenario waarbij publieke en private diensten worden gecombineerd wordt hybride genoemd.

De doelstelling voor uw organisatie wat met clouddiensten wordt bereikt is het verhogen van de kwaliteit van uw primaire dienstverlening. Door dit geautomatiseerd, herhaalbaar en snel (en dus vaak) op te bouwen met standaard bouwblokken, kunnen continu verbeteringen kwalitatief worden doorgevoerd. Microsoft Azure Stack als private cloud oplossing geeft invulling aan deze doelstelling.